Skola för hållbart resande

Pågående

 

På en Skola för Hållbart Resande har skolan bestämt sig för att minska trafiken kring skolan, helt enkelt genom att barnen går och cyklar till skolan istället för att bli skjutsade med bil. Som förälder märker du detta genom flera aktiviteter som skolan anordnar i samarbete med Be Green Umeå. Kanske har du redan sett den resvaneundersökning som både barnen och personalen fyller i inför projektets start.

 

Är det verkligen säkert för barn att gå och cykla till skolan?

För de lite äldre eleverna är det viktigt att de orienteras i hur man beter sig i trafiken och hur man gör när man reser kollektivt innan de släpps iväg på egen hand. Detta kan ske genom bland annat: 

 

• Bussorientering - barnen skolas i åka buss samtidigt som de lär sig hitta till viktiga landmärken i stadskärnan. 


• Cykelkörkort - trafiksäkerhetsdag med skyltkunskap och uppkörning, där barnen får visa att de lärt sig de regler som krävs för att de ska kunna cykla till skolan själva. 


• Cyklande skolbuss - samåkning på cykel, där föräldrar turas om att cykla i samlad tropp till/från skolan med barnen. 

De yngre eleverna bör oftast inte släppas iväg själva i trafiken. Då finns det ett koncept som kallas Vandrande skolbuss. Det är ett organiserat samgående där föräldrar turas om att följa sina egna och andras barn till/från skolan. 

I Skola för Hållbart Resande kommuniceras det inte med pekpinnar och skrämselpropaganda. Istället är det uppmuntringsord och inspiration som genomsyrar projektet. Be Green Umeå fungerar som stöd för skolorna och bidrar med samordning, upplägg och material. 

För att uppmuntra alla barn och föräldrar anordnas en rad olika aktiviteter inom projektet. Barnen rapporterar in hur långt de har gått eller cyklat och sträckan visualiseras på en fyra meter lång Europakarta som hängs upp på en allmän plats i skolan. 

Senaste nytt

 

Första resevaneundersökning genomförd

, Skola för hållbart resande

mariebergsskolan

Resultatet för resvaneundersökningen på Mariebergsskolan är sammanställt och har presenterats på föräldramöten som skolan hållit under höstterminens början.

Läs mer

 

Elevernas resor till och från skolan kartläggs

, Skola för hållbart resande

Skola

Under början av vårterminen beslutade Östtegsskolan och Mariebergsskolan att de skulle bli pilotskolor för hållbart resande. Trafiksituationen utanför skolan på morgon och eftermiddag var ohållbar och alla var överens om att någonting måste göras. Tillsammans med Be Green Umeå och kommunens gatukontor ska skolan nu arbeta för att få till en hållbarare, mer trivsam och säkrare skolmiljö för alla.

Läs mer

 

Snabba puckar på första mötet med skolorna

, Skola för hållbart resande

Skola för hållbart resande

Ett första möte med rektorerna på Östtegsskolan och Mariebergsskolan har genomförts. Dessa skolor har visat intresse för att bli pilotskolor för hållbart resande, vilket innebär att de har bestämt sig för att skapa en bättre trafiksituation kring skolorna.

Läs mer

 

Skola för Hållbart resande går vidare

, Skola för hållbart resande

Trafikplan

Just nu jobbar Be green Umeå tillsammans med Gator och Parker och skolkontoret med ett gemensamt erbjudande till Umeå kommuns grundskolor. Det arbete som Hållbart Resande i Umeåregionen startade 2008 växlas nu upp och nya skolor har från och med våren 2012 möjlighet att ansöka om att bli en pilotskola för hållbart resande.

Läs mer

 

Målgång för Sjöfruskolan

, Skola för hållbart resande

Sjöfru_övik_1

Strax innan sommarlovet och slutet på vårterminen kom den första skolan i mål, Sjöfruskons klass 1-6 hade promenerat runt hela Europa. I över ett år hade barnen tillsammans gått eller cyklat till skolan och på så sätt samlat ihop fotsteg som räckte för att ta sig hela vägen runt Europa.

Läs mer

 

Gå och cykla-dag på Tomtebogård

, Skola för hållbart resande

Gå och cykla-dag

Barnen på Tomtebogårds skola och förskola beslutade för några veckor sedan att genomföra en "Gå och cykla-dag". Syftet med dagen var att uppmärksamma hur viktigt det är att vi rör oss mer och använder bilen mindre.

Läs mer

 

Temavecka på Vegaskolan i Vännäs

, Skola för hållbart resande

vegaskolan

Vegaskolan är en av pilotskolorna för Hållbart resande, under vecka 21 anordnade skolan en temavecka där ett av temana var cykelaktiviteter, många av eleverna i åk 4 och 5 valde att ta med sig cykeln till skolan och starta måndagen med att genomföra cykelbanan och cykelbesiktning som Be Green Umeå anordnade.

Läs mer

 

Trafikvecka på Älvbrinken

, Skola för hållbart resande

Vecka 18 anordnade Älvbrinkens skola i samarbete med Hållbart Resande i Umeåregionen en trafik vecka. Under veckan var det trafikfrågor som var fokus under alla lektionerna.


Bland annat fick alla eleverna besikta sina cyklar för att se om de var rätt utrustade. De fick även cykla genom olika cykelbaner för att öva upp sin balans och bli medveta om sina styrkor och svagheter på cykel.

Läs mer

 

Bilfri dag på Sjöfruskolan

, Skola för hållbart resande

Bil fri dag

Sjöfruskolan hade Bilfri Dag onsdag den 28 april. Ispirerade av detta ville elever från klass 5 demonstrera mot onödig biltrafik.
Här kommer bilder från några av de tjejer som på eget bevåg demonstrerade mot onödig biltrafik efter skoldagens slut.

Läs mer

 
 • Bilfri dag på Sjöfruskolan
 • Temadag på Vegaskolan i Vännäs
 • Gå och cykla-dag på Tomtebogård
 • Sjöfruskolan åker till Ö-vik
 • Sjöfruskolan åker till Ö-vik
 • Sjöfruskolan åker till Ö-vik
 • Sjöfruskolan åker till Ö-vik
 • Sjöfruskolan åker till Ö-vik
 • Europakartan på Sjöfruskolan
 • Trafikplan vid skola
 • Mariebergsskolan
 
 
 • Tryggt och roligt med Vandrande skolbuss
 • Säkerhet och miljö i trafiken
 • Lärarhandledning för vetgiriga lärare
 • Gå och cykla till skolan
 • Barns resor
 • Avsiktsförklaringen
 • SUMO utvärdering
 • Presentation resultat Marieberg