Testresenärer i Umeå

Avslutat

 

Umeå är en tätort där buss är ett bra alternativ till bilen eftersom hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. Beräkningar från stadsbyggnadskontoret visar att det tar ungefär lika lång tid att ta sig fram på korta sträckor med buss och bil och på vissa sträckor är bussen till och med snabbare. På så sätt skulle många kunna byta ut bilen mot bussen utan att påverkas av någon större tidsskillnad.

 

Aktiviteten Testresenär har genomförts flera gånger tidigare i Umeå och är ett av exemplen på hur man får medborgarna att testa ett hållbart färdmedel. Syftet med aktiviteten är att stimulera bilister till att mer frekvent använda bussen som färdmedel till och från arbetet. Bilister får möjlighet att ansöka som testresenär och de som blir antagna får ett månadskort på bussen. I utbyte lämnar de bilen hemma minst 3 arbetsdagar per vecka.

 

Senaste nytt

 

Avslutningsmöte för testresenärer

, Testresenärer i Umeå

slumöte2014

Torsdagen den 6 november hölls ett avslutningsmöte för de personer som under oktober månad varit testresenärer på lokalbussarna. Förutom resenärerna fanns representanter från Be Green Umeå och Umeå Kommunföretag (Ultra) på plats för att svara på frågor och ta emot synpunkter och andra förslag.

Läs mer

 

Uppvaktade testresenärer

, Testresenärer i Umeå

uppvaktaderesenärer

Under oktober månad har 70 personer, som bor och arbetar inom Umeå tätort och vanligtvis bilpendlar, deltagit i ett testresenärsprojekt. De har lämnat bilen hemma och istället fått möjligheten att pendla gratis med lokalbussarna under 30 dagar. Tre testresenärer överraskades på sin arbetsplats med blommor och choklad då de varit flitiga på att använda sina busskort.

Läs mer

 

Sista testresenärsaktiviteten

, Testresenärer i Umeå

testressenär2014-möte

Under oktober månad pågår projektets sista testresenärsaktivitet. Aktivitetens syfte är att erbjuda personer som pendlar till och från arbetet med bil att istället prova på att åka buss, kostnadsfritt under 30 dagar. Förhoppningen är att så många som möjligt ska fortsätta att åka buss efter testperioden, för att på sikt förbättra luftkvalitén i Umeå centrum.

Läs mer

 

Sista testresenärsaktiviteten

, Testresenärer i Umeå

Testresenär2014

Under augusti månad har Be Green Umeå tillsammans med Ultra planerat för den sista testresenärsaktiviteten. Testresenär på bussen har varit en återkommande aktivitet sedan år 2009. Bilister har fått chansen att testa bussen och detta har resulterat i att majoriteten bestämt sig för att fortsätta åka buss. Som avslutning ska 100 testresenärer rekryteras under september månad och i oktober får de testa Umeås lokaltrafik under 30 dagar.

Läs mer

 

Testresenärernas enkäter nu sammanställda

, Testresenärer i Umeå

Enkätsammanställning UMU

Under 7 november – 6 december fick 45 personer chansen att testa bussen kostnadsfritt. Nu kan du ladda ner sammanställningen av de tre enkäterna som testresenärerna svarade på under perioden.

Läs mer

 

Avslutningsmöte för nya bussåkare

, Testresenärer i Umeå

Avslutning UMU

Måndagen den 10:e december knöts säcken ihop för de 45 testresenärer som under perioden 7 november - 6 december testat att åka bussen. Denna gång var testet avsatt för de som jobbar på universitet- och sjukhusområdet.

Läs mer

 

Chokladmission

, Testresenärer i Umeå

choklad

Idag överraskades fyra testresenärer med choklad på sina arbetsplatser på universitets- och sjukhusområdet. Under sin tid som testresenärer på bussen under perioden 7 november-6 december hade de åkt flest antal resor.

Läs mer

 

Bussiga studenter

, Testresenärer i Umeå

Designhögskolan redovisning

Den 5 november redovisade de 41 studenterna på Designhögskolan sitt arbete om hur man får fler att åka kollektivt. Studenterna, som läste kursen tjänstedesign på Designhögskolan, delades under hösten in i 11 arbetsgrupper och arbetade fram förslag på hur kollektivtrafiken kan förbättras så att fler väljer bussen framför bilen.

Läs mer

 

Iskallt uppdrag

, Testresenärer i Umeå

Visitkort

Inför sista veckan av rekryteringen av testresenärer på universitets- och sjukhusområdet begav sig ett par tappra själar ut i den första vinterkylan. Uppdraget var att personligen träffa potentiella testresenärer på plats.

Läs mer

 

Avslutning i Sävar

, Testresenärer i Umeå

Avslutning Sävar

Den 11 oktober samlades testresenärerna en sista gång i Sävarskolans matsal för att få höra resultatet från enkäterna och ställa frågor till representanterna från kollektivtrafiken.

Läs mer